--2-- Sistemul-TVA-la-incasare BUCURESTI


   
 
Home Contact Abonare Mobil

 arata telefon , arata mobil
 arata email
            CAUTA

 CONSULTANT FISCAL SI EXPERT CONTABIL
miercuri, 01 Mai 2024 | 13:13
 
 


Noutati

Tratament fiscal pentru inregistrarea provizioanelor si scoaterea din evidenta a creantelor
Salariul minim brut garantat in plata
Sistemul TVA la incasare
Se amana Certificarea declaratiei D101

reclama

  Sistemul TVA la incasare

SISTEMUL DE  TVA LA INCASARE:

Noul sistem   presupune ca exigibilitatea taxei intervine la momentul incasarii contravalorii livrarilor/prestarilor efectuate sau, in cazul facturilor neincasate, in cea de-a 90-a zi calendaristica de la data emiterii facturilor.

Vor aplica obligatoriu noul sistem de TVA la incasare - persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au sediul activitatii economice in Romania, a caror cifra de afaceri in anul calendaristic precedent nu depaseste plafonul de 2.250.000 lei.

 

Pentru sumele neachitate pana la data emiterii  facturii, furnizorul/prestatorul aplica sistemul TVA la incasare si  inscrie mentiunea prevazuta la art. 155 alin. (19) lit. p) din Codul fiscal (mentiunea "TVA la incasare "), cu exceptia situatiei in care livrarea/prestarea se incadreaza in alta categorie exceptata prevazuta la art. 134 2  alin. (6) din  Codul fiscal (operatiuni exceptate de la aplicarea TVA la incasare

Exceptii de la aplicare

- persoanele care fac parte dintr-un grup fiscal unic (art. 127 alin. (8) din Codul Fiscal);
- operatiuni pentru care locul livrarii sau prestarii nu se considera a fi in Romania;
- persoanele nestabilite în Romania chiar daca sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania (direct sau prin reprezentant fiscal);
- persoanele impozabile care au sediul activitatii in afara Romaniei dar sunt stabilite in Romania prin sediu fix conform art. 125^1 alin. (2) lit. b).

Operatiuni pentru care persoanele care au obligatia aplicarii sistemului sunt exceptate -art 134.2 alin (6):

- livrari/prestari pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata TVA;
- livrari/prestari scutite de TVA;
- livrari/prestari cu incasare in numerar;
- operatiuni supuse regimurilor speciale (art. 152^1 Regimul special pentru agentiile de turism; art. 152^2 Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati; art. 152^3 Regimul special pentru aurul de investitii);
- livrari/prestari catre beneficiari persoane afiliate (art. 7 din Codul Fiscal).

Deducerea intre  persoane afiliate:

Exemplu:

A,B si C afiliate, Asi B aplica Siste de TVA la incasare , C NU aplica sistemul de TVa la incasare:

A livreaza /presteaza lui B: Acolectaza imediat, B nu deduce pana la plata;

B livreaza/presteaza lui C: B colectaza imediat, C deduce imediat.

C livreaza/presteaza lui B: Ccolecteaza imediat, B nu deduce pana la plata .

Prin icasarea contravalorii livrarii sau prestarii se intelege orice modalitate prin care furnizorul/prestatorul obtine contrapartida pentru aceste operatiuni de la beneficiar sau de la un tert precum plata in bani, plata in naturã, compensarea, cesiunea de creante, utilizarea unor instrumente de plata.

Stabilirea datei incasarii:

 -Incasare prin banca ( transfer-bancar), plata cu cardul ( de debit sau credit) - este data inscrisa in extrasul de cont.

- Plata in natura: - este data la care intervine faptul generator pentru tranzactia obtinuta drept contrapartida;

-Compensarea: -data procesului verbal de compensare.

-Cesiune de crenata : a)   furnizorul cesioneaza creanta: - data cesiunii creantei, indiferent de pretul cesiunii.

                                    b) beneficiarul cesioneaza furnizorului orice reanta,. drept plata pentru achizitii efectuate, data incasarii este data cesiunii , la nivelui crenyei cesionate.

-Incasare prin instrumente de plata de tip transfer-debit: (cec, BO..): a) incasare document : data extrasului;(Nota: la scontare se considera incasarea integrala a documentului)

                                                                                                    b) giare: - data girului ( dovada se face cu copie a documentului girat);

Cursul de schimb utilizat la incasare:

 

In cazul tranzactiilor supuse sistemului TVA la incasare cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de BNR, Banca Centrala Europeana ori utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare.

 

 

Imputatia platii

 

In lipsa unei indicatii din partea beneficiarului cu privire la platile efectuate,  se aplica prevederile Codului civil cu privire la imputatia legala a  platii.

 

Imputatia platii facuta prin acordul partilor

   Art. 1.506. - (1) Plata efectuata de debitorul mai multor datorii fata de acelasi creditor, care au acelasi obiect, se imputa asupra acestora conform acordului partilor.
   (2) in lipsa acordului partilor, se aplica dispozitiile prezentei sectiuni.


Imputatia facuta de debitor

   Art. 1.507. - (1) Debitorul mai multor datorii care au ca obiect bunuri de acelasi fel are dreptul sa indice, atunci cand plateste, datoria pe care intelege sa o execute. Plata se imputa mai intai asupra cheltuielilor, apoi asupra dobanzilor si, la urma, asupra capitalului.
   (2) Debitorul nu poate, fara consimtamantul creditorului, sa impute plata asupra unei datorii care nu este inca exigibila cu preferinta fata de o datorie scadenta, cu exceptia cazului in care s-a prevazut ca debitorul poate plati anticipat.
   (3) in cazul platii efectuate prin virament bancar, debitorul face imputatia prin mentiunile corespunzatoare consemnate de el pe ordinul de plata.


Imputatia facuta de creditor

   Art. 1.508. - (1) in lipsa unei indicatii din partea debitorului, creditorul poate, intr-un termen rezonabil dupa ce a primit plata, sa indice debitorului datoria asupra careia aceasta se va imputa. Creditorul nu poate imputa plata asupra unei datorii neexigibile ori litigioase.
   (2) Atunci cand creditorul remite debitorului o chitanta liberatorie, el este dator sa faca imputatia prin acea chitanta.   

Imputatia legala

   Art. 1.509. - (1) Daca niciuna dintre parti nu face imputatia platii, vor fi aplicate, in ordine, urmatoarele reguli:
   a) plata se imputa cu prioritate asupra datoriilor ajunse la scadenta;
   b) se vor considera stinse, in primul rand, datoriile negarantate sau cele pentru care creditorul are cele mai putine garantii;
   c) imputatia se va face mai intai asupra datoriilor mai oneroase pentru debitor;
   d) daca toate datoriile sunt deopotriva scadente, precum si, in egala masura, garantate si oneroase, se vor stinge datoriile mai vechi;
   e) in lipsa tuturor criteriilor mentionate la lit. a)-d), imputatia se va face proportional cu valoarea datoriilor.
   (2) in toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a scadentei acestora, si, in final, asupra capitalului, daca partile nu convin altfel.

Verificare in  Registrul  persoanelor inscrise in sistemul de TVA la incasare se face la : http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF/Informatii/Infoagec/TVAIncasare.

 

 

 


 
 
CONTACT CONSULTANT FISCAL SI EXPERT CONTABIL

 arata tel , arata mobil
 arata email
 
reclama
powered by AAZ.ro © 2011 | Contul meu | Ajutor | ANPC | Creati-va propriul magazin virtual pe aaz.ro

 
X